Skip links

Din kompletta guide till att laga och byta markis

Laga markis med hål i markisväv och dess markistyg

Oavsett om du vill förlänga livet på din markis med lämpliga reparationer eller överväger att helt byta ut den, är det viktigt att förstå hur du bäst sköter om din markis för att spara både tid och pengar. I den här guiden utforskar vi allt från enkla gör-det-själv-fixar som laga markis till mer omfattande projekt som byta markis. Du kommer att lära dig hantera vanliga problem såsom att laga markisväv och när det är dags att byta markisväv, för att säkerställa att ditt utomhusområde förblir både funktionellt och stilfullt. Vare sig du tar dig an att laga en reva i markisen själv eller bestämmer om det är dags att byta tyg på markisen, har den här artikeln allt du behöver.

Praktiska tips för att reparera din markis

När det gäller att underhålla och förlänga livslängden på din markis, är lagning av trasiga delar och små skador som hål och revor viktiga att åtgärda snabbt. Att laga en trasig markisväv är inte bara kostnadseffektivt men kan också förhindra ytterligare skador. Ett effektivt sätt att hantera mindre skador är genom användning av markistejp. Denna speciella tejp är utformad för att tåla väder och vind, och den är utmärkt för att snabbt fixa hål och revor utan att behöva byta ut hela markisväven. För större renoveringar eller om markisväven har genomgående slitage, kan lagning vara ett alternativ innan man överväger att byta ut hela markisen.

När och hur du byter markisduk

Det kan bli nödvändigt att byta ut markisduken när reparationer inte räcker för att få din markis att se bra ut och fungera som den ska. En ny markisduk gör inte bara ditt utomhusområde fräschare utan ger också bättre skydd mot väder och vind. För att byta markisduk börjar du med att mäta den gamla duken så att den nya passar perfekt. Välj en duk som är stark och som tål solens UV-strålar och mögel. Om du är van att fixa saker hemma kan du prova att byta duken själv. Annars kan det vara en bra idé att be en expert om hjälp för att se till att allt blir rätt och säkert. Att byta markisduk kan göra stor skillnad för din uteplats och hjälper till att hålla din markis i gott skick längre.

Kan man byta markistyg själv?

Ja, det är möjligt att byta markistyg själv med rätt verktyg och lite tålamod. Här är en steg-för-steg guide för att byta markisväv själv:

 1. Förberedelser: Se till att du har alla nödvändiga verktyg innan du börjar. Du kommer att behöva en skruvmejsel, måttband, och möjligen en stege om din markis sitter högt upp.
 2. Lossa skruvarna: Använd skruvmejseln för att försiktigt lossa skruvarna som håller fast din markisväv vid rullen och vid framkanten. Var noggrann så att du inte skadar några andra delar av markisen.
 3. Ta bort den gamla väven: När skruvarna är borta, dra försiktigt bort den gamla väven från rullen och framkanten. Det kan vara bra att ha en assistent som hjälper till att hålla markisen medan du arbetar.
 4. Mät den gamla väven: Använd måttbandet för att mäta bredden och längden på den gamla väven. Detta säkerställer att du köper en ny väv som passar perfekt till din markis.
 5. Förbered den nya väven: Lägg ut den nya väven och se till att den är fri från veck och skador. Klipp till väven om det behövs, baserat på måtten du tog tidigare.
 6. Montera den nya väven: Börja med att fästa den nya markisväven vid rullen och arbeta dig mot framkanten. Se till att väven är jämnt sträckt och ordentligt fastskruvad.
 7. Slutför installationen: Kontrollera allt en extra gång och dra åt alla skruvar ordentligt. Rulla ut markisen för att se till att väven rör sig smidigt och sitter korrekt.

Genom att följa dessa steg kan du säkert och effektivt byta ut markistyget på din egen markis. Kom ihåg att säkerhet är först – om du är osäker på något steg eller behöver hjälp, tveka inte att kontakta ett proffs.

Hur byter man tyg på en markis?

Att byta tyg på en markis är en process som du kan göra själv med rätt förberedelser. Här är en enkel steg-för-steg guide:

 1. Mät markisen: Ta noggranna mått på din markis och beställ rätt storlek på den nya markisväven.
 2. Demontera markisen: Ta bort markisen från väggen eller taket för att enklare komma åt tyget.
 3. Ta bort den gamla väven: Rulla upp markisen och avlägsna den gamla väven försiktigt.
 4. Installera den nya väven: Rulla ut rullen och montera den nya väven, se till att den är rätt placerad.
 5. Fäst den nya väven: Säkra den nya väven på markisens profiler. Var försiktig så att du inte skadar sömmarna när du sträcker väven.

Denna guide hjälper dig att byta markisväv på ett effektivt sätt. Kom ihåg att säkerhet är viktigt, så ta hjälp om det känns för svårt.

Kan man limma markisväv?

Ja, det går att limma markisväv, men det beror på vilket material väven är gjord av och vad den används till. Här är några enkla tips:

 1. Kolla material: Se till att din väv kan limmas. Välj ett lim som passar för vävens material och är gjort för att användas utomhus.
 2. Tänk på användningen: Kom ihåg att markiser mest används för att skydda mot solen. Limning kan inte alltid hålla väven vattentät som sömnad gör.
 3. Använd limmet rätt: Limning kan vara bra för snabba fixar eller när en söm har gått upp. Använd ett lim som passar både för utomhusbruk och för det tyg du har.
 4. Fråga en expert: Om du är osäker, fråga någon som är proffs på markiser. De kan ge dig råd så att allt blir rätt.

Lokal expertis för markisreparationer i Stockholm

Behöver du byta markisväv i Stockholm, laga markis i Stockholm, eller reparera markis i Stockholm? Hos Stockholm Glas & Solskydd hittar du snabb hjälp med allt från trasiga fästen till utbyte av markisväv. Vänta inte tills skadan blir värre – ta kontakt idag.